Knivslipning på maskin är den vanligaste metoden för knivslipning idag. Den är effektiv, smidig och alldeles utmärkt till fabrikstillverkade knivar som är lite tjockare i bladen.
Detta hantverk kräver noggrannhet och kunskap eftersom en bandslip är ett kraftfullt verktyg där bland annat materialavverkning och hetta måste tas i beaktning. Vi har därför valt maskiner där hastigheten går att styra manuellt samt att använda oss av vattenkylning.
Används en slipmaskin fel kan den snabbt orsaka mer skada än nytta, tex genom att påverka bladets geometri för mycket så att kniven upplevs slöare än innan den skickades in på slipning.
Vid maskinslipning så fixar vi även eventuella mindre skador så som mindre hack eller avbrutna spetsar utan extra kostnad. Är skadan omfattande så tar vi däremot en avgift om 50kr. Gäller det ett större hack i bladet så rekommenderar vi även att kniven tunnas ur också. en uttunning återställer knivens geometri till ett tunt och fint blad igen som skär bättre än ett tjockare blad. För detta tar vi 300kr då en uttunning är ett mycket omfattande jobb som ibland kan ta upp till en timme att utföra. det är alltså ingen tjänst vi tjänar på utan mer av en serviceavgift för att säkerställa optimal prestanda.
Global är bland de mest populära knivmärken idag.
Vad som gör global så populära är ett stål som är hårdare än sina europeiska kusiner, samt en konvex slipning (så kallad hamaguri-slipning) som både gör att eggen blir starkare men konvexiteten bidrar även till bättre skärförmåga då råvaran tvingas åt sidan på ett annat sätt än en platt bladsida. På så sätt skär den både smidigare samt tillåter inte råvaror att suga fast på bladet på samma sätt som med andra knivar.
Just därför är det viktigt att Globalkniven slipas hos en slipare med kompetens att slipa konvexa eggar.
Det är ett hantverk som kräver både erfarenhet och ett sinne för noggrannhet.
När kniven är tunn och i bra skick så kan den även slipas på sten. En stenslipning blir vassare än en maskinslipning och ger en betydligt finare egg. Vill du slipa din globalkniv själv hemma så rekommenderar vi att du slipar på en mediumfin sten (1000-1500grit) samt avslutar på en sten runt 2000-3000grit. Denna grit-range är bäst för rostfritt stål eftersom dessa ståltyper lätt kan tappa sitt "bett" om de slipas för fint. Vi rekommenderar därför en något aggressivare egg som ger tänder riviga nog för att ta sig in i ett tomatskinn t.ex.
Mellan slipningarna så funkar det utmärkt att underhålla din kniv på en bit läder eller ett brynstål.
Shinogi
Odengatan 26, 113 51 Stockholm, Sweden
Copyright © 2024 Shinogi - Med ensamrätt.
Drivs av GoDaddy