När kniven känns trög genom t.ex rotfrukter eller tappar skärpan snabbt så beror det på att den har blivit för tjock.
Då är det dags att tunna ut den.
En uttunning görs genom att man slipar ner hela bladsidorna på kniven till en önskad geometri.
Hur tunn den kan bli beror på stålets kvalitet, ett hårdare stål kan slipas tunnare, medan ett mjukare stål behöver lite mer gods.
Obelisken.
Om du kollar på din kniv rakt bakifrån och ser att dess profil liknar Obelisken från Washington DC, ja då vet du att det är dags att tunna ur din kniv.
Uttunning +
På finare knivar som t.ex damaskusknivar så kan det vara värt att lägga ner lite extra tid på poleringen ifall man värderar det estetska. På just dessa knivar syns nämligen sliprepor lite extra tydligt då deras finish blir blankare än knivar i 1-3 lager stål.
På japanska kolstålsknivar knivar så kan man få en väldigt vacker, rustik finish genom att polera kniven på slipstenar.
Detta är en tidskrävande metod där man använder stenar med olika grovlek och progressivt polerar upp bladet till en allt finare finish. Beroende på vilken sten man väljer så kan man få olika utseende på kniven.
Efter en reparation
Efter att ha tagit bort t.ex hack från eggen så blir kniven automatiskt tjockare bakom eggen, är hacken stora så kan man behöva tunna ur den i samma veva.
Är du osäker på om det behövs eller ej så kan du alltid fråga oss så kommer vi gemensamt fram till vad som blir bäst för din kniv och dina behöv.
Shinogi
Odengatan 26, 113 51 Stockholm, Sweden
Copyright © 2024 Shinogi - Med ensamrätt.
Drivs av GoDaddy