En yanagiba,från sliten med dålig geometri till välpolerad och slipad med tydliga kontraster i stålet. En jämn finish visar på en skicklig slipning utan ojämnheter i stålet eller fula repor som förstör estetiken i bladet.
En mindre yanagiba där hela geometrin på bladet har omformats till rak och fin som den ska vara.
En Nakiri där ett hack har tagitsbort samt bladet har polerats till en kasumi finish so innebär att man har skapat kontrast mellan det hårda kärnstålet och det mjuka kappstålet.
Ibland kan en kniv slipas men att den fortfarande inte känns lika vass som ny.. Då behöver den troligtvis tunnas ur. En urtunning går till så att man gör om hela geometrin på ett blad så att den blir tunn bakom eggen och på så sätt skär som den ska igen.
En Deba, den japanska file-kniven. Denna har gått från rostig och sliten till blankpolerad.
EN Sakimaru där spetsen har formats till samt att en kasumi polering har gjorts.
Honyaki blad är några av de mest utmanande knivar att polera/restaurera. Smidet är detsamma som på de gamla japanska svärden vilket innebär att stålet är extremt hårt och utmanande. Endast de mest erfarna ger sig på dessa krävande blad.
Här har vi polerat upp ett blad från smeden Gishki.
Handtag blir lätt slitna om man utsätter dem för hetta och fukt, men det är lätt fixat med rätt verktyg. Här är ett exempel på före/efter där vi har polerat upp ett handtag.
Shinogi
Odengatan 26, 113 51 Stockholm, Sweden
Copyright © 2024 Shinogi - Med ensamrätt.
Drivs av GoDaddy