Att reparera en kniv kräver lite av sliparen, man kan göra det hemma med våtstenar om man har rätt kunskap om geometri och sliptenar samt amssor av tid över.
Eller så kan man lämna in knivarna till oss så återstället vi dem till så gott skick som möjligt.
I bilden till höger har vi en japansk sashimi kniv om kommit in till oss, man ser tydligt på bilden hur formerna är helt felslipade efter många års service.
För att reparera en sån här kniv så måste handtaget först tas av, när det är gjort så ska kniven slipas ner till den tjocklek så att ingen microegg längre syns. Man får dock inte slipa för hårt på första stenen/bandet! Det måste finnas lite gods kvar för poleringsarbetet utan att man förstör och deformerar eggen!
När geometri och grundpolering är gjord på slipfasen så ska bladsidan formas och poleras. Den ska slipas så att linjen mellan slipfasen och bladsidan (shinogi-linjen) ska vara helt rak.
Därefter påbörjas poleringen till finare repstrukturer innan slutfinish sätts. Nedan kan du se hur kniven ser ut som färdigt resultat.
På detta blad har vi valt en satin-finish på bladsidan, medan slipfasen är polerad så att en kontrast syns mellan kärnstål och järnkappan som omsluter kärnan. Slutresultatet blir en polering i tre olika kontraster som skapar ett vackert mönster i bladet.
Nedan följer ett bildgalleri på restaurerade knivar med kort info om processen
Reparera kockkniv
Denna kockkniv hade blivit felslipad till den grad att bladet var för tjockt, hade tappat formen samt sin vackra estetik.
Profilen formades om, sidorna slipades ner till en tunnare geometri och sen polerades bladsidorna upp med hjälp av japanska våtstenar, som skapar en vacker mörk järnkappa med ett vitt, skimrande kärnstål.
Detta blad är ett antikt smide av mäster Keijiro Doi från Sakai, bladet är över 40år gammalt och såg ut därefter.
Bladsidan polerades upp till en spegelfinish, medan slipfasen polerades upp genom japanska naturstenar som även etsar bladet vid polering och skapar starka och detaljrika kontraster i stålet.
Shinogi
Odengatan 26, 113 51 Stockholm, Sweden
Copyright © 2024 Shinogi - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy