Kontakta oss på info@shinogi.se om du inte hittar svar på dina frågor.
Det beror lite på hur omfattande arbetet är. Vi strävar alltid efter att ha knivarna klara inom 24h men t.ex enkelslipade blad eller tunningar kan ta längre tid. Vi informerar i så fall om upphämtningstid över disk.
Alla priser hittar du på vår förstasida, men för vanlig slipning så kostar det 100-150kr/kniv.
Underhåll din kniv regelbundet, läderstrigel är allra bäst, annars skulle vi rekommendera ett keramiskt bryne som alternativ.
Tyvärr inte, den enda aktör vi känner till som slipar dessa typer av knivar är Kyucera i Japan. Keramiska knivar är alldeles för hårda för att kunna slipas med vanliga slipmetoder och kräver specialmaskiner.
Nej, frisörsaar kräver liksom keramiska knivar specialverktyg. Det finns dock specialister på frisörsaxar i landet som t.ex LB Saxservice.
Om du underhåller din kniv reglbundet men känner att det inte längre påverkar skärpan så innebär det att kniven har blivit slö. Då måste en ny egg slipas fram. Hur ofta det sker beror på hur hårt kniven används och hur väl man sköter om sin kniv.
Tycker du om din kniv och använder den regelbundet så brukar vi generellt säga att den är värd att slipa. Är du ändå osäker på kvaliteten så kan du alltid ta med den så kommer vi hjälpa dig att avgöra stålkvaliteten på din kniv.
All knivslipning sker på frihand så vinkeln kan variera men vi anpassar vinkeln efter stålkvalitet och geometri. Ju bättre stål, desto vassare slipar vi då vi vet att stålet klarar av den skärpa vi ger kniven.
Vi slipar gärna bruksknivar också samt stämjärn, dock slipar vi inte renodlade vapen. Priser för dessa är 100kr/st då de kommer att slipas på maskin.
Absolut!
Japanska knivar är generellt smidda i två olika metoder. Sanmai som innebär en lagerkonstruktion av hårt och mjukt stål. Dessa knivar har alltid en hård kärna som eggen sitter i, detta stål kallas för "Hagane". Sen har den en mjuk kappa (Jigane) som stärker upp konstruktionen, det kan vara antingen en järnkappa, en rostfri kappa eller flera lager som bildar ett mönster. detta kallas för Damascus cladding.
Den andra metoden är Honyaki som är den smidesmetod som används vid de allra mest exklusiva blad. Dessa smiden blir extremt hårda, är mer kostsamma att producera och tar lång tid att polera men ger i sin tur ifrån sig en elegans som saknar motstycke. Endast de allra mest skickliga smeder får producera blad i honyaki enligt japanska regler. Dock finns det idag flera skickliga västerländska smeder som har bemästrat denna metod.
När det kommer till stål av hög kvalitet så har varje stålsort sina egna egenskaper. Men generellt sett så kan vi samanfatta det såhär:
Kolstål
Rostfritt
Först och främst hur du använder kniven. Behöver du något som är starkt och kan tåla lite stryk så bör du kika på en kniv i mjukare stål och hårdare blad. En vanlig fabrikstillverkad kniv kan enkelt klara denna uppgift.
VIll du ha något som skär bättre så bör du tänka på kniven som en F1-bil. Hög prestanda men behöver lite service.
Här är oftast japanska knivar de främsta alternativet, helst en handsmidd kniv av en artisan. Kniven kommer behöva lite mer kärlek men den kommer samtidigt att skära igenom dina råvaror som om de vore av smält smör.
Näst är hur försiktig du är med knivarna. Om du inte vill behöva tänka så mycket på kniven så skulle vi rekommendera rostfritt. Vårdar du dina knivar väl däremot så är kolstål överlag trevligare att arbeta med då det upplevs mer levande.
Sist är hur kniven känns i handen samt dess estetik.
Shinogi
Odengatan 26, 113 51 Stockholm, Sweden
Copyright © 2024 Shinogi - Med ensamrätt.
Drivs av GoDaddy